Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, “İnovasyon ve Bilişim” temalı III. Kobi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, dördüncü endüstri devrimi olan bilişimde dünyanın kat ettiği gelişimi KKTC olarak yakalayabilineceğine olan inancını belirtti.
Bakan Atakan, Kıbrıs Türk Yatırım ve Geliştirme Ajansı (YAGA) ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen zirve açılışındaki konuşmasında “KKTC küçük bir ülke küçük ölçekli ekonomi ancak çok önemli bir gücümüz var... Üniversitelerimiz ve bu üniversitelerde eğitim gören öğrencilerimiz. Eğer bu değişim ve dönüşümü çok hızlı bir şekilde yapabilir, şu anda dünyayı kasıp kavuran bu dördüncü endüstri devirimini yakalıcayak şekilde bir an önce hayata geçirebilirsek, son vagona atlayıp bu treni yakalayabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Atakan, bilişim sektörüyle ilgili ortaya çok güzel hedefler konduğunu, ülkedeki lokomotif sektör olan turizm ve eğitimin yanına bilişimi de koyabilmek için öncelikle sağlıklı bir altyapı kurulması gerektiğini belirterek bakanlığın bu alandaki çalışmalarından bahsetti.
“Şu anda geride olduğumuz bu konuda açığı kapatmak için çok çalışmamız ve hızlı koşmamız gerekiyor. Bunun için de ortaya bütünlüklü bir politika koymak gerekiyor” diyen Bakan Atakan, 2018 sonu itibarıyla, 2019 ve 2020 yıllarını kapsayan geniş kapsamlı bir eğitim ve dönüşüm projesi hazırlandıkların ısöyledi.
Ülkenin ekonomik anlamda içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen 2019 yılı içerisinde telekomünikasyon altyapısının geliştirilebilmesi için 22 milyon TL’lik bir bütçe yaratıldığını anlatan Tolga Atakan, “Bu döneme kadar, özellikle Telekomünikasyon Dairesi’nin yeniden yapılandırılması, bir telekomünikasyon otoritesine dönüştürülmesi noktasında ve buna paralel olarak da sabit ve mobil genişbant internet geliştirilmesi ve daha da güçlendirilmesi için ortaya çok ciddi çalışmalar koyduk. 2019’un ikinci yarısında bunların meyvelerini yavaş yavaş görmeye başlayacağız” dedi.
Bu bağlamda olmazsa olmaz olan ülkemizin teknik altyapısını daha da geliştirebilmek için 2019 ve 2020’yi kapsayan çok kapsamlı bir çalışma ortaya koyduklarını da ifade eden Bakan Atakan, yakın gelecekte hayata geçirilecek çalışmalarda önceliğin Telekomünikasyon Dairesi uhtesinde bulunan toplam 777km’lik bakır kablo altyapısını fiberoptik kablo ile değiştirmeye verildiğini aktardı. Atakan, buna ek olarak Kıb-Tek ve TC Devlet Su İşleri’nin döşediği fiberoptik kablo altyapısının işletmesinin yapılacak protokollerle Telekomünikasyon Dairesi bünyesine alınmasıyla birlikte 2020’nin ortasında tamamlanması planlanan söz konusu değişim sonrasında ülke genelinde 2,500 km’lik fiberoptik altyapıya ulaşma hedefi bulunduğunu aktardı.
“Diğer kurumların döşemiş olduğu fiberoptik altyapıyı otoritemiz uhtesine geçirmekle ülke genelinde sıkıntısını yaşadığımız ring (çember) hattını oluşturmuş olacağız. Bunun oluşturulması sonrasında kazı nedeniyle fiberoptik kablosunda koması sonrası uzun süre hizmet verememe gibi olumsuzlukların da önüne geçeceğiz” dyen Bakan Atakan, bu süre içerisinde ilk defa ülkedeki fiberoptik altyapının haritalandırılması, bunların nerelerden geçtiğ, nasıl hizmet verdiği ilgili paydaşlarla paylaşılabilecek bir konuma getirilmiş olduğunu belirtti.
Bakan Atakan, tüm fiberoptik altyapı eksikliklerinin giderilmesi ile 2020 yılı üçüncü çeyreğinde 4G ve 5G hizmeti verebilme adına teknoloji bağımsız frekans ihalesine çıkmayı hedeflediklerini dile getirdi.
“Yine bu fiberoptik altyapı üzerinde herhangi bir kazı çalışması veya benzeri çalışmaların ilgili makamdan izin alınmadan yapılamayacağı noktasındaki mevzuat çalışmaları tamamlanmıştır, çok yakın bir gelecekte bununla ilgili ciddi bir açılım ve atılım yapılacak” diyen Bakan Atakan, ülkenin küçük ölçekli ekonomisini, bu bağlamda dezavantaj olmaktan çıkarılabileceğine inandığını söyledi. Atakan, “Bu konuda da iktidar olsun muhalefet olsun bütün siyasetin bu noktada birleşip ortak vizyon çerçevesinde yapılacak çalışmalara destek verileceğine inancım tamdır” dedi.