2 Şubat 2018'de kurulan Dörtlü Koalisyonun Hükümetinin ilk altı aylık görev süresi dolarken bakanlığımızın icraat ve planları şöyle:
1. Geçmiş Hükümet Döneminden Devralınan Projeler;
- Lefkoşa – Girne Anayolu Bakım Projesi:
Bu proje bakanlığımıza geçmiş hükümet döneminden devrolunmuş ancak geçmiş hükümet döneminde bölgesel tamir ve düzeltme şeklinde tasarlanmış olup bakanlığımızca yolun altyapı, üstyapı ve sair işlemlerinin yenilenerek yapılacağı bir hale getirilmiştir. Toplam 6 etap olarak planlanan projenin 1. Etabı tamamlanmış, 2. Etap yapım işleri sürmektedir.
- Dağyolu (Değirmenlik-Girne) Yol Projesi:
Dağın kuzey tarafındaki işlemler planlandığı gibi sürmektedir. Güney tarafta bir güzergâh güncellemesi yapılmaktadır.
2. Geçmiş Hükümet Döneminde Yarım Bırakılan Projeler;
- Güzelyurt – Lefke Çevre Yolu:
Yıllardır âtıl durumda kalan bu projenin sıkıntı yaratan bölümleri hükümetimiz döneminde çözülmüş olup yolun Güzelyurt-Doğancı arasında kalan bölümünün açılması için çalışmalar sürmektedir. Son kat asfaltlama çalışması bu hafta bitirilip trafik işaretlemelerinin yapılmasına müteakip trafiğe açılacaktır.
- Lefkoşa Kuzey Çevre Yolu:
Bu yolun sorunlu bölümleri hükümetimiz dönemde çözülmüş olup yolun Taşkent ile Lefkoşa-Girne yolu arasında kalan bölümünün trafiğe açılması için faaliyetler sürmektedir. Şu ana kadar yarım kalan drenaj, menfez işleri bitirilmiş olup ara bağlantı yolları yapımı sürmektedir.
- Balalan – Yeni Erenköy Yolu:
Yeni Erenköy ana bağlantı bölümündeki bir sorunlu yer hariç ara emirler kaldırılmış olup bu noktaya kadar yolun asfaltlanması ve köylerle ara bağlantıların yapımı işlemleri sürmektedir.
- İskele – Çayırova Yolu:
İskele Boğazköy çıkışı ile Bafra Turizm Bölgesi girişi arasında kalan ihtilaflı bölümlerin sorunları çözülmüş olup yol ilgili müteahhitte teslim edilme noktasındadır. Bu çerçevede yol yapım takvimi bilahare yapılıp kamuoyu ile paylaşılacaktır.
- Girne Doğu Çevre Yolu:
Alagadi Kavşağı ile Çatalköy üzerinden Girne’ye doğru uzanacak bu yol ile ilgili proje revizeleri yapılmış, bölgenin ihtiyaçlarına göre tasarlanan değişiklikler hayata geçirilmiş, ilgili kamulaştırma emirleri yayınlanmış ve faaliyete başlama noktasına gelinmiştir. Alagadi katlı kavşak noktasından itibaren yolun yapım faaliyetleri yakın zamanda başlayacaktır.
- Girne Batı Çevre Yolu:
Alsancak Çemberi ile Karşıyaka arasında kalan bölümün elektrik, su ve telefon hatları ötelemesi için gerekli ihale hazır hale getirilmiştir. Bu çalışmalar sürerken bölgede yapılması gereken kamulaştırma emirlerinin yayınlanması devam edecektir. Öteleme işlerinin bitmesine müteakip bu yolumuz için de ilk kazma işlemi ötelemeleri takip edecek şekilde vurulmaya başlanacaktır.
3. Hükümetimiz Döneminde Yapılanlar/Planlananlar
A. Karayolları:
- Dipkarpaz – Zafer Burnu arasında kalan ve yılın hemen her ayında özellikle turizm açısından ciddi bir ilgi gören bu yolun eksikliklerinin tamamlanması, bölge turizmine ve ekonomisine de katkı sağlayan bir yol haline gelmesi ve buna paralel olarak da özellikle trafik güvenliği anlamında daha iyi bir seviyeye gelmesini sağlayacak bir projelendirme çalışması yapılmıştır. Son rötuşlar sonrası yaz sonu itibariyle ihaleye çıkılacaktır.
- Kaleburnu köyümüz ile Sipahi köyümüz arasındaki yolun altyapı ve asfalt ihalesi içinde bulunduğumuz ay itibariyle çıkılmaya hazır hale getirilmiştir.
- Yedidalga ile Cengiz Topel Hastanesi arasında kalan bölümün genel tamir, bakım ve onarım işleri başlamıştır.
- Boğaz Kavşağı ile Dikmen ve Dikmen ile Taşkent köyleri arasında kalan yolun kötü durumunun iyileştirilmesi ile ilgili proje çalışması tamamlanmak üzere olup tamamlanmasına müteakip Ağustos ayı gibi ihalesi yapılacaktır.
- Fuar Kavşağı ile Kuzey Lefkoşa Çevreyolu bağlantı kavşağı arasında kalan yolun genel tamir ve iyileştirme projesi sürmektedir. Bu projenin bitimi ile birlikte ihalesi Sonbahar döneminde açılacaktır.
- Vadili ile Paşaköy arasında kalan yolun iyileştirilmesi çerçevesinde yapılan projenin ihalesi çıkmıştır.
- Lefkoşa-Güzelyurt yolu üzerinde bulunan Yılmazköy Kavşağı altgeçidinde yaşanan bozulma ve çökmelere yönelik genel bir tamir projesi çalışması başlatılmıştır.
- Özellikle Lefkoşalıların ve yolu Lefkoşa’dan geçen herkesin büyük sıkıntı yaşadığı Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerindeki kavşakların artan trafik yükünü taşıyabilecek, yaşanan sıkışıklığı giderebilecek ve akıllı trafik sistemleri ile gerektiğinde trafiği yönlendirebilecek ve yönetebilecek bir hale gelmelerini sağlayacak projelendirme çalışmaları tamamlanmıştır. İlk etapta Fuar Kavşağı, Atatürk Spor Salonu Kavşağı ve Sosyal Konutlar Kavşağı yapım ihaleleri şartnameleri hazırlanmakta olup yakın zamanda bu 3 kavşağın ihalesine çıkılacaktır.
- Lefkoşa-Mağusa anayolu üzerinde yer alan kavşakların refüj peyzajlarını yenilemek ve görsel anlamda albenili hale getirmek adına kapsamlı bir proje çalışması başlatılmıştır. Bu güzergahı sırası ile Lefkoşa-Girne, Lefkoşa-Güzelyurt, Mağusa-İskele ve Kuzey Sahil Yolu takip edecektir.
- Anayollarda bulunan kazalı oto korkulukların tamirlerinin yapılması, eksik oto korkulukların tamamlanması, gerekli yol çizgilemelerinin yapılması, kavşaklarda bulunan uyarıcı tırtılların yenilenmesi, yıpranmış ve kazalı trafik levhalarının yenilenmesine devam edilmektedir.
- Yaya güvenliği açısından anayollarımızda gerekli yerlerde çalışmalar yapılmış ve yayalarımızın güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçebilmeleri için gerekli üst geçit proje çalışmaları tamamlanmış olup, yapım için girişimler başlatılmıştır.
B. Ulaşım:
- Özellikle hava ulaşımının arz-talep dengesinin tüketici aleyhine değişmesi ve nerdeyse tek ulaşım kanalımız olan hava ulaşımının her geçen gün daha da pahalı bir hale gelmesinin önüne geçebilecek bir başka deyişle arzı arttırabilecek önlemler alma noktasında birçok çalışma ortaya koyduk. Bu çerçevede ülkemize uçan havayolu şirketleri ile birçok görüşme gerçekleştirdik. Ülkemize uçmayan havayolları şirketlerinin uçmaya teşvik edilmesi, var olanların ise sefer arttırmak suretiyle oluşan talebi dengelemesi adına önemli sonuçlar elde ettik. Hükümetimizin yapmış olduğu girişimler sonucu Ağustos ayı içinde sefer sayılarında artış olacağı, mevcut hatlarda daha farklı fiyat alternatiflerinin yakalanabileceği bir formül bulundu. Bu formülün hayata geçmesi ile birlikte belli bir oranda rahatlama seviyesinin yakalanması hedeflenmektedir.
- Ülkemizde gerek genel anlamda gerekse şehirsel bazda bir toplu ulaşım altyapısının olmamasının sıkıntıları ortada. Bu sıkıntıları aşma ve ciddi bir toplu ulaşım altyapısı yaratma adına hedef bölge olarak seçtiğimiz Lefkoşa’da ilk adımı attık. Bu alanda faaliyet gösteren otobüsçüleri bir araya toplayarak şirketleşme veya kooperatifleşme yolu ile güç birliği yapmaları halinde Lefkoşa genelinde yaygın kapsama ağına sahip, denetlenebilir ve belli bir konforu yakalayabilen bir toplu ulaşım ağı kurulması noktasında fikir birliğine vardık. Bu yöndeki çalışmaları hızlandırıp, belediyelerimizi de bu yapının içine katıp 2018 yılının son çeyreğinde bu oluşumun ilk nüvesini hayata geçirmeyi hedefliyoruz.
- Ülkemize ulaşımda tek kanal gibi görünen havayolu ulaşımına bir alternatif yaratma adına denizyollarının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi perspektifi çerçevesinde Girne Limanı ve Mağusa Limanı içerisinde yer alan yolcu terminallerinin daha modern, daha işlevsel bir hale gelebilmeleri projelerini tamamladık. İlk etapta Girne Limanı’nı gerçek anlamda bir “turizm” limanı haline getirmek üzere yürüyeceğimiz yol haritasını tamamlama noktasındayız. Planlanan bu bir dizi iyileştirme sonrasında Girne Limanı daha fazla ve daha alternatifli deniz ulaşım rotalarına sahip olmuş olacaktır.
- Ülkemizin Doğusu ile Batısı arasında yapılması öngörülen hafif raylı tren sistemi ile ilgili ilk fizibilite çalışmasını yapmak üzere TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan teknik bir ekip Ağustos ayı başında ülkemizde olacaktır. Gerek güzergâh gerekse proje üzerinde yapılacak fizibilite çalışmalarının sonucuna göre bu yönde bir adım atılıp atılmayacağı kararlaştırılacaktır.
C. Trafik:
- Genel anlamda kuruluş amacına uygun hareket edemeyen Trafik Dairesi’ni daha işlevsel ve bütünü kavrayabilecek bir hale sokma adına bir re-organizasyon süreci başlatılmıştır. Hükümetimizin özellikle trafik çarpışmalarının en aza indirilmesi, trafik güvenliğinin üst seviyelere çekilmesi vizyonu çerçevesinde faaliyet gösterebilecek ve çalışma yürütebilecek bir yapıya bürünecek Trafik Dairesi tüm bu hizmetleri bütün birimleri ile verebileceği özellikli bir kampüse taşınacaktır. İlgili kampüs, sınav alanı ve bina yapım ihalesi şartnamesinin hazırlanmasına müteakip başlatılacaktır.
- Ülkemizdeki trafik güvenliği problemleri ile bütünlüklü bir şekilde mücadele edebilmek adına konunun uzmanlarından oluşan bir danışma kurulu oluşturulmuş olup hemen her alanda o alanın uzmanları ile hareket etme prensibi hayata geçirilmiştir.
- Alınan, alınacak olan tedbirlere ek olarak özellikle Avrupa mevzuatı ile uyumlaşma adına ülkemizde uygulanan tüm araç mevzuatları güncellenme çalışmasına tabi tutulmuştur. Bu çalışmaların tamamlanması ile birlikte ülkemiz yollarında seyreden tüm araçlar Avrupa ve hatta dünyanın birçok ülkesi ile uyumlu bir sınıflandırma işlemine tabi olacaktır.
- Günümüzde sadece bazı araç tiplerine uygulanabilen araç muayene istasyonları güncellenerek ülkemiz yollarında giden tüm araçların muayene edilebileceği Avrupa Birliği standartlarında muayene istasyonları haline getirilecektir. Bu çalışma ile ilgili teknik şartname bitirilmiş olur araç sınıf mevzuat çalışması biter bitmez 6 ilçemize hizmet verecek şekilde ihale edilecektir.
- Ülke genelinde belirlenen yerlere döşenecek ve üzerinden geçen araçların yüklerini denetleyecek elektronik kantarların teknik şartnamesi tamamlanmış olup ilgili ihale Ağustos ayı başında hayata geçirilecektir.
- Özellikle ağır vasıtaların daha sağlıklı denetlenebilmesi için yeni nesil takograf cihazı kullanım zorunluluğu ile ilgili mevzuat çalışması sürdürülmekte olup Ağustos ayı içerisinde yasal süreci takiben ihale edilecektir.
- Avrupa Birliği ile uyumlu ve gerektiğinde birçok bilgiyi takip ve tespit edebileceğimiz çipli sürüş ehliyet çalışmamız tamamlanmak üzere olup 2019 yılı ilk çeyreğinde hayata geçirilecektir.
- Devlet bünyesinde yer alan tüm resmi hizmet araçlarının (RHA) denetlenebileceği gerek görev dışı kullanımını engelleyecek gerekse daha verimli kullanılmalarını sağlayacak “RHA Takip Sistemi” altyapısı oluşturulmuş olup ilgili mevzuat çalışmasının bitmesine müteakip Ekim 2018 döneminde ihale edilecektir.
- Kaçak taşımacılık ile mücadele kapsamında artarak devam eden denetlemeler daha da arttırılacak ve bu konuda caydırıcılığı arttırmak adına halen uygulanan cezaların daha da arttırılması için hukuki çalışma devam etmektedir. Ağustos ayı sonu itibariyle bitirmeyi planladığımız bu çalışma sonucunda kaçak taşımacılıkta ciddi bir gerileme hedeflemekteyiz.
- Ülkemizde faaliyet gösteren kiralık araçların daha etkin bir şekilde denetlenebilmesi ve takip edilmesi düşüncesi çerçevesinde bahse konu araçlar için uygulanacak QR-Code içeren araç tanıtım bandrolü çalışmasında sona gelinmiş olup uygulama ilgili paydaşlarla da istişare edildikten sonar yaz yoğunluğunun geçmesine müteakip sonbahar döneminde hayata geçirilecektir.
- Özellikle fiziki anlamda ciddi sıkıntıların yaşandığı Araç Kayıt ve Seyrüsefer Birimi’nin yapımına başlanacak kendi binası hayata geçirilinceye kadar daha uygun şartlarda hizmet verebileceği bir binaya geçme işlemleri başlatılmıştır. “Eski KTHY Binası” olarak bilinen binaların bir bölümünde hizmet verecek olan ilgili birimin daha çağdaş, daha modern bir yapıya kavuşturulması çalışmaları da sürdürülmektedir. Bu çerçevede seyrüseferlerin online şekilde çıkarılabilmesine olanak sağlayacak teknik altyapının kurulması ve bugüne kadar yapılan tüm kayıtların daha modern ve daha güvenilir bir database altına toplanması işlemi sürdürülmektedir. Sonbahar döneminde bu çalışmaların bitirilmesi ile birlikte online olarak seyrüsefer çıkarılmasına olanak sağlayacak sistemin hayata geçirilmesini planlamaktayız. Seyrüsefere ek olarak araç sigortalarının da online olarak 7/24 dilediğiniz yerde işlem yapılabilecek bir altyapıda birleşmeleri çalışması yapılıyor.
- Özellikle denetleme bacağında tespit ettiğimiz eksiklikler çerçevesinde 2018 yılı sonunda ada genelinde hizmete girecek olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) çerçevesinde 28 noktaya Plaka Takip Sistemi kurulması çalışmaları sürüyor. Bu altyapı sayesinde seyrüsefer ödenmeyen, muayenesini yaptırmayan, kaydı olmayan, sigortası olmayan veya başka bir sebeple aranan bir araç anında tespit edilebilecek.
- Bugüne kadar belli bir kriter gözetilmeden verilen “T izni” olarak anılan taşıma izinlerinin belli bir kritere bağlanması ve bir dizi gerekliliği yerine getiren kişilere verilmesi prensibi çerçevesinde hazırlanmaya başlayan yeni mevzuat çalışması halen devam ediyor. Bu sürece paralel olarak geçen dönemlerde usulsüz ve kritersiz bir şekilde dağıtılan T izinlerinin, işletme izinlerinin iptal süreçleri de devam ediyor. Çalışılan mevzuat bitirildiğinde tüm bu başvuru ve izinlendirme süreci şeffaf ve halk denetimine açık olacak şekilde online olarak yapılır hale getirilecektir.
- Ülke genelinde uygulanacak hız kasis standardı belirlenip 28 belediyemize uygulama amaçlı yollanılmıştır.
- Ülkemiz yollarında yük taşıması yapan tüm araçların uymaları gereken standartlar belirlenip ilgili birimlere iletilmiştir.
- Ülkemizde yer alan tüm kayıtlı araçların uymaları gereken plaka standartları belirlenmiş ve duyurulmuştur.
- Trafik Eğitim Parkı var olan protokol çerçevesinde okul öncesi, ilk okul, orta okul, lise ve yetişkinlere yönelik trafik eğitimi sunmaya devam etmekte ayrıca Bakanlığımız, Polis Genel Müdürlüğü ve ilgili bakanlıklarla iş birliği içerisinde ülke çapında her kesime yönelik eğitim aktiviteleri düzenlemeye devam etmektedir.
- Bakanlığımıza bağlı teknik ekip, danışmanlar ve hız tespit kameraları kurulum, bakım ve onarımından sorumlu firma yetkilileri ile KKTC sınırları içerisindeki tüm hız tespit kameraları yerinde incelenmiş, daha iyi konumlandırma ve görünürlük sağlanabilmesi amacıyla gerekli tespitler yapılmış bu yönde çalışmalara başlanmıştır.
D. Limanlar:
- En önemli ticaret limanımız olan Mağusa Limanı’nın mevcut kötü halinin iyileştirilmesi için bir dizi önlem alınıp hayata geçirilmiştir. Buna göre liman daha güvenli bir hale getirilerek sivil trafiğine kapatıldı, işi olmayan veya o gün seferi olmayan tırların, dorselerin liman içinde âtıl durumda durmaları engellendi, liman içindeki bozuk kamera sistemi yenilenme çalışmaları başlatıldı. Yükleme ve boşaltma işlemleri sırasında çevreye daha duyarlı sistemlerin kullanım zorunluluğuna yönelik yasal boşluğun giderilmesi adına mevzuat çalışması başlatıldı.
- Girne Limanı içinde ve çevresinde büyük sıkıntı yaratan Tır ve kamyonların civar yerlerde dağınık bir şekilde beklemeleri engellenerek daha toplu bir bekleme düzeni alındı.
- Girne Limanı yolcu salonu içinde yıllardır tamir edilmeyen havalandırma sistemi tamir edildi.
- Her iki limanımızın da daha uygun ve daha çağdaş şartlarda hizmet vermesine yönelik Kamu-Özel ortaklığı modeli çerçevesinde atılabilecek adımlar ile ilgili kapsamlı bir çalışma başlatıldı.
- Limanlar Dairesi’nin düzenleyici ve denetleyici fonksiyonlarının geliştirilmesi, dairenin bir Denizcilik Otoritesi’ne dönüştürülmesi için gerekli teşkilat şeması çalışmaları ve yasa tasarısı hazırlıkları son aşamasına gelmiştir.
- Liman Otomasyon Sistemi (LİOS) çalışmaları sürdürülmektedir. Sistem hayata geçirildiği zaman, genel gemi işlemleri, gemi liman hareketleri, ürün tanım işlemleri, acente bilgileri, kaptan bilgileri ve gemi sicil bilgileri kayıt altına alınacaktır.
- Gemi Trafik Yönetim Sistemi (VTS) projesi Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şti.Ltd.ile koordineli bir şekilde devam etmektedir. Proje 2019 yılının ilk çeyreğinde hayat geçirilecektir.
- KKTC sahil sınırlarında kıyısal alandan denize doğru yapılan tüm iskele ve mendirek yapılarının kayıt altına alınıp ruhsatlandırılması ve denetlenmesi etkin bir şekilde devam etmektedir.
E. Havaalanları:
- Ercan Havaalanı işletim devri anlaşması çerçevesinde sürdürülen yeni terminal inşası denetim noktasındaki faaliyetlerimiz artarak devam etmektedir. Gerek süren çalışmalar gerekse yüklenici firmanın yapım ile ilgili taahhütleri, yapmış olduğu ve yapmakta olduğu sözleşmeler sıkı bir şekilde takip edilmektedir. Bu çerçevede bakanlığımıza verilen takvim 2019 yılı Haziran ayında terminalin tamamlanacağı yönündedir. Bu takvim ve tüm süreç çok sıkı bir şekilde denetlenmektedir.
- Ülkemizde yer alan ve şu an âtıl durumda bulunan Geçitkale Havaalanı’nın işler hale getirilmesi için ciddi bir takip süreci içerisindeyiz. Şu an alanı kirasında tutan şirket ile mevcut mania teşkil eden elektrik hatlarının ötelenmesi sürecini yürütme noktasında bir iş birliği yapıyoruz. Ağustos ayı içerisinde bu hatların kaldırılma işleminin belli bir seviyeye geleceği bildirimi çerçevesinde denetleme görevimizi ifa etmeye devam ediyoruz.
- Ercan Havalimanı PAT sahası kullanma talimatı günümüz gereklilikleri gözönünde bulundurularak güncellenmiş ve Bakanlığımız tarafından 01.03.2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
- Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve Sivil Havacılık Güvenlik Komisyonu toplanarak Ercan Havalimanı güvenlik uygulamaları konusunda çeşitli iyileştirici kararlar alınmıştır.
- İnsansız Hava Araçları, Ercan-Ercan iç hat uçuşları, Eğitim Uçuşları, Hava Taksi gibi birçok havacılık alanında çalışmalar başlatılmış olup mevzuat oluşturulacaktır.
F. Telekomünikasyon:
- Yılların ötelenmişliğini yaşayan Telekomünikasyon Dairesi ilk defa hükümetimiz döneminde bir bütçe artışı yakalamıştır. Bu çerçevede büyük eksiklik yaşanan yeni terminaller, ek hatlar, sarf malzemeleri ve benzeri idame malzemeleri ihalelerine çıkılmaya başlanmıştır.
- En son 2009 yılında güncellenen Türk Telekom hizmet sözleşmesi hükümetimiz tarafından güncellenmiş ve bu süreçte yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı internet fiyatlarındaki düşüş dairemize yansıtılmıştır. Buna paralel olarak mevcut kapasitemiz de arttırılmıştır. İlgili indirim Ağustos ayı başında yayımlanacak yeni ücretler tüzüğü ile yürürlüğe girecektir.
- Ülkemizdeki fiber altyapının daha da yaygınlaştırılması ve bu altyapının halkımız ile buluşması yönünde kapsamlı bir planlama çalışması sürdürülmektedir. Konularında uzman kişilerin yer aldığı bir danışma kurulu ile iş birliği içinde yürütülen bu projenin tamamlanması ile birlikte birçok ülkenin yıllar önce hayata geçirmiş olduğu “fiber to the curb” projesi ülkemizde de hayata geçirilmiş olacaktır.
- Ağustos 2018’den itibaren belirli lokasyonlarda VDSL internet hizmeti devreye girecektir. Belirli lokasyonlarda kurulan yeni nesil sistemler ile VDSL internet teknolojisi ile abonelerimize mesafelere bağlı olarak en az 25 mbps ´den 100 mbps´e hızına kadar geniş band internet sağlamayı hedefliyoruz. İnternet Servis Sağlayıcıları yeni VDSL internet hizmetini en erken zamanda pazarlamaya başlayacaktır. Böylelikle, hedefimiz olan mevcut 5-6 mbps hızından, 6 kat hızında geniş band internet hızı yakın zamanda belirli bölgelerde hizmete girecektir.
- Telekomünikasyon Dairesi Ücretler Tüzüğü değişikliği ile lokal fiber abonelerine aylık ücretlerine %50 indirim yapılacaktır. Lokal fiber aboneliği için gerekli olan tesis ücretleri sabit çok düşük fiyatlara indirilecektir. Bu yapmakla piyasaya etkisi ne olacak?
o Özellikle internet servis sağlayıcıları Radyo Link (kablosuz sistem) yerine fiber altyapısını kullanmaya yönelecektir. Aboneye fiber optik kablo ile gitmek artık ucuzlayacaktır. Radyo link sistemlerinin ithalatı ile ülkemizden döviz çıkmaktadır. Kısmen bunun azalması hedeflenmektedir.
o Fiber optik altyapının kullanılması ile hizmet kalitesi artacaktır.
o Dairemizin fiber optik altyapısı genişleyecektir.
- 2018 sonuna kadar Güzelyurt, Mağusa, Girne ve Lefke bölgelerinde yeni nesil sistemler kurulması için ihaleye çıkılmıştır.
- Telekomünikasyon Dairesi Transmisyon Omurgası yeni nesil sistemler ile güçlendirilecektir.
- Yıl sonuna kadar Numara taşınabilirlik sistemi kurulacaktır.
- Mevcut bakır altyapının süratle fiber hatlar ile değiştirilmesi ve buna paralel olarak ülkemizin başka fiber hatlarla dünyaya bağlanması yönünde de çalışmalar sürmektedir.
- Teknoloji üretme noktasında büyük bir adım olacak Ar-Ge ve Teknoparklar yasalarının geçmesi ile birlikte ortaya çıkacak yeni merkezlere güçlü bir altyapı ile hizmet vermek adına dairenin hizmet birimlerinin re-organizasyonu çalışmaları başlatılmıştır.
- Ülkemizin sabit hat altyapısının güçlendirilmesi ve kullanım alışkanlığının arttırılması için bir dizi çalışma planlanmıştır.
G. Posta Hizmetleri:
- Posta Dairemizin 36. Şubesi olan Güzelyurt Paket Postanesi hizmete açılmıştır.
- Artan on-line alışveriş trendleri ve ülkemize yansıyan kargo/paket gönderilerindeki artışa paralel olarak hem bu ürünlerin daha etkin kontrolü ve tasnifini sağlayacak hem de vatandaşın bu ürünleri daha hızlı ve rahat alabilmesini ağlayacak yeni bir “Posta Kargo İşlem Merkezi” projelendirme çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Tamamlanmasına müteakip ihale süreci başlayacaktır.
- Buna paralel olarak normal gönderilerin özellikle hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılması noktasında günümüz teknolojilerini de içeren bir dizi uygulamanın hayata geçirilmesi ve ülkemizde de uygulanması çalışması başlatılmıştır. Bu çerçevede şu an oldukça gerilerde olduğumuz gönderi hızımızın yakın gelecekte artarak Avrupa standartlarına getirilmesi planlanmaktadır.
- TC Hükümeti ile KKTC Hükümeti arasında posta süreçlerinde kullanılan ve off-line olarak çalışan yazılımın on-line yapıya geçirilmesi, PTT Matik cihazları kurulumu işlerinin yürütülmesi ve elektronik hizmetlerin gelişmesine ilişkin protokol’ün (Onay) Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulu’ndan geçirilerek Meclis’e gönderilmiştir.