LİMANLARA PARTNER BULMAMIZ ŞART
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, limanlar konusuna açıklık getirdi ve şunları söyledi: “Düşünün Girne Limanı’na ayrılan para sadece 45 bin TL… Bu parayla mı ben aydınlatmayı da, temizliği de güvenliği de çözmem lazım… Mağusa Limanı’ndaki durum çok daha vahimdir. Bu ülkenin güvenlik sorunu varken, orada bir kamera sistemi dahi yok. Bu iki limanın özelleşmesi gerektiği zaten yıllardır beli ancak ne özelleştirdi ne de yatırım yaptık. Güney Kıbrıs bunu yaparken ben niye yapmayım? Bileceğiz ki devlet artık elini ayağını çekiyor, sadece denetliyor ve para kazanıyor. Bu işe karşı çıkmak anlamsız. Eğer Annan Planı kapsamında anlaşma olsaydı bu iki liman çoktan özelleştirilmişti. Dünyanın tüm ileri ülkelerinde bugün telekomünikasyon, havaalanları, limanları bir şekilde özelleştirilirken, “Son kalemiz” diyerek kıyameti koparmanın anlamı yok. Yap işlet devlet veya kamu özel işbirliği şeklinde limanlara bir partner bulmamız lazım…”
“29 EKİM’E KADAR TEKNİK CİHAZLAR KURULMUŞ OLACAK”
Bakan Arıklı, yeni Ercan Havalimanı ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Arıklı, “Yeni havalimanı fiziki olarak bitmiştir. Her hafta çalışmaları yerinde inceliyorum. Ekip, TC yetkililerinin de hassasiyeti ile gece gündüz çalıştı. Ancak bir takım eksiklikler var. Teknik cihazlar peyderpey geliyor. TC Ulaştırma Bakanı da birkaç hafta içinde ülkemize gelecek. Bize verilen bilgiye göre 29 Ekime kadar teknik cihazlar da kurulmuş olacak. O tarihte uçak tekerleklerinin piste değmesi ve açılışı da 15 Kasım’da yapmayı hedefliyoruz. Bina bitebilir, teknik cihazlar hallolur ancak elektrik olmazsa bunların anlamı olmaz. Oraya 20 megavatlık devasa kabloya ihtiyaç var. Meriç’ten havaalanına kadar elektrik gelmesi lazım. Ancak sözleşmede bir sıkıntı var. Firma diyor ki “ben tel örgüden sonrasına karışırım, devle getirmeli”… Benim arkadaşlarım da buna “hayır” diyor. Bu konuda hukuki bir anlaşmazlık var. Firmanın da bizlerin de haklı olduğu konular var. Ben sorunların mahkemeye gitmeden çözülmesi taraftarıyım ki süreç daha da uzamasın. Şu ya da bu şekilde elektrik oraya gelmeli” dedi.
ZARARA DEĞİL KARA ORTAK OLACAĞIZ
Arıklı, yeni havayolu ve bilet fiyatları ile ilgili, “ Bilet fiyatlarından ötürü bu yıl öğrenci ve turist ülkemize gelmek istemiyor. Fiyatlar vatandaş rahatsız ediyor. Bu nedenle piyasayı domine edecek argüman; yeni bir havayolu şirketidir. Hükümet programında zaten bu vardır. Ben bunu bir noktaya getirmekle görevliyim .Önce durum tespiti yaptık. Türkiye’de bir fizibilite raporu hazırlattım. Buna göre yeni havayolu şirketinde KKTC herhangi bir sermaye ortaya koymadan yüzde 25 hisseye sahip olarak bayrak taşıyıcı yeni bir havayoluna sahip olabilir. 70-75 milyon dolarlık sermaye isteyecek şirkete biz herhangi bir maddi katkı yapmayacağız. Kurulacak olan şirket 1-2 yıl kâr etmeyecek. Yani biz aslında zarara değil, kara ortak olacağız” ifadelerini kullandı.