CANALTAY: YENİ DÜNYA DÜZENİNDE ÜRETEN VE ÜRETTİKLERİNİ SATAN ÜLKELER AYAKTA KALACAK

CANALTAY: YENİ DÜNYA DÜZENİNDE ÜRETEN VE ÜRETTİKLERİNİ SATAN ÜLKELER AYAKTA KALACAK

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı resmiye Eroğlu Canaltay, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret ederek KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bir süre görüştü.

Bakan Canaltay, KTSO’nun Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki merkez binasında gerçekleşen görüşmede, sanayi sektörünün taleplerini dinleyerek Yönetim Kurulu üyelerinin sorularını yanıtladı.

KTSO Başkanı Kamacıoğlu görüşme sırasında yaptığı konuşmada, 2022 yılını ihracat yılı ilan ettiklerini ve sanayi sektörünün istikrarlı bir hükümet kurulması arzusunda olduğunu ifade etti.

KTSO Yönetim Kurulu üyeleri ise yabancı ülkelerdeki sanayicilerle rekabet edebilmek için yerel sektörün desteklenmesi ve pozitif ayırımcılık uygulanması gerektiğini dile getirdi. 

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Canaltay, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle ülkedeki üretimin daha da önem kazandığını belirerek “yeni dünya düzeninde üretebilen ve ürettiğini satabilen ülkeler ayakta kalacak. Bizim da buna hazırlıklı olmamız gerekmektedir” dedi.

Sanayi sektörünün ve tüm ülkenin istikrarlı bir hükumet istediğini belirten Canaltay, “Koalisyonlarda istikrar yakalamadığı için ne ekonomi ne de mevzuat açısından gerekenler yapılamadı. Bunun bedelini hep birlikte ödüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde tek başına iktidar olmayı başarabilecek tek parti Ulusal Birlik Partisidir (UBP). Bu amaçla yola çıktık. Geçmişte UBP’nin tek başına iktidar olduğu dönemde yapılanlar ve elde edilen başarılar ortadadır. Sanayicilere en fazla destek bu dönemlerde verildi” dedi.

Bakan Canaltay sözlerine şöyle devam etti:

“Kovid-19 salgını üretimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İki seneden beridir yaşanan sıkıntılara rağmen sanayi sektörü ayakta kalmayı başardı. Buna ek olarak firmalarımız 15 bin çalışanını işten çıkarmayarak onlara ve ailelerine ekmek verdi. 2022 yılını zararsız atlatabilmemiz için sanayi sektörünü öncelikli sektör olarak belirleyip ona göre teşvik verilmeli.”

Canaltay, KKTC’ye uygulanan haksız ambargoların yanı sıra beyinlerimizdeki ambargolardan da kurtulmamız gerektiğini, sanayicinin ürettiği malları dış pazarlara satabilmesi ve yabancı üreticilerle rekabet edebilmesinin koşullarını oluşturmak için gerekli girişimlerin yapılacağını, kendisinin de her zaman olduğu gibi bu girişimlere destek vereceğini ifade etti.

“İhracat açısından limanlarımız, özellikle de Gazimağusa Limanı büyük önem taşımaktadır. Bu konuda geçmişte yapılan çalışmalar var. İktidara geldikten sonra bunları sonuçlandıracağız” diyen Canaltay, sanayicilerin rekabet edebilirliğinin artırılması için navlun ücretlerinin düşürülmesi konusunda gerekli girişimleri yapacağını kaydetti.

Resmiye Canaltay, Kıbrıs Türkü olarak ortak bir hedef için ortak akıl ve bilinçle hareket edilmesi halinde aşılamayacak engel bulunmadığını sözlerine ekledi.     

Print
Posted: Ara 22, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: