CANALTAY: TOPLUMUN KADINA KARŞI BAKIŞ AÇISINI DÖNÜŞTÜRMEK ÖNCELİKTİR

CANALTAY: TOPLUMUN KADINA KARŞI BAKIŞ AÇISINI DÖNÜŞTÜRMEK ÖNCELİKTİR

Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER) ile KKTC Telsim işbirliğinde hazırlanan hayata değer katan kadınlarımız belgeselleri, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Eroğlu Canaltay’ın katılımıyla dün gece Atatürk Kültür Merkezi'nde gösterime sunuldu.

Hayata değer katan kadınlarımızla ilgili proje çerçevesinde, tenisin kraliçesi Özel Vassıf, konservatuar mezunu ilk kadın tiyatro sanatçımız Ayla Haşmet ve ilk kadın milletvekili Ayla Halit Kazım’ın hayat hikayeleri belgeselleştirildi.

Belgesel gösterimi için düzenlenen gecede konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Canaltay, böyle bir organizasyonda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, belgeselleri çekilen üç Kıbrıslı Türk kadını her zaman örnek aldığını ve başarılarından gurur duyduğunu ifade etti.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ EVRENSEL BİR SORUNDUR”

“Bugün dünyanın birçok yerinde Kadın konusu gündeme geldiğinde ilk olarak  kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi  ve özellikle kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi  ile ilgili konular öncelikli gündemi oluşturmaktadır” diyen Canaltay, birçok topluma göre KKTC’de kadının içinde bulunduğu şartlar iyi olsa bile; toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, ulusal ve uluslararası tüm gelişmelere rağmen, coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve öğrenim düzeyine bakılmaksızın tüm dünyada ve kültürlerde yaygın olarak görülen evrensel bir sorun olduğunu belirtti.

Canaltay, ülkede de bu ve benzeri durumların meydana geldiğini, öncelikli olarak bu durumun değiştirilmesi ve dönüştürülmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Toplumsal cinsiyet eşitliği için kadına karşı şiddet ve ev içi şiddet konularında toplumsal farkındalık yaratmak, toplumun bu konularda duyarlılık ve bilinç kazanmasını sağlayarak toplumsal bakış açısını dönüştürmenin öncelik olduğunu kaydetti.

“PSİKOLOJİK VEYA EKONOMİK ŞİDDETE MARUZ KALDIĞININ FARKINDA OLMAYAN KADINLARIMIZ VAR”

“Farkındalığı çok önemsemekteyim. Çünkü birçok yerde psikolojik veya ekonomik şiddete maruz kaldığının farkında olmayan kadınlarımızın olduğunu biliyoruz.  Bu durum ancak toplumsal ve ulusal eylem planları ile tüm paydaşların birlikte bir seferberlik anlayışı ile yol almasıyla başarılabilir. Bahsettiğim konular var olan sorunların belirlenmesine yönelik.  Ancak en önemlisinin sorunların oluşmasını önlemek veya tekrar etmemesini sağlamak olduğunu düşünüyorum. Bunun için kadının sosyo-ekonomik durumunun güçlendirilmesi çok önem taşımaktadır” diyen Canaltay, kadının çalışma hayatına katılımının artırılması, kadın girişimcilik eğitimleri ile yeni projeler üretmelerinin sağlanması,  kadının el emeğinin değerlendirilerek ekonomik değere dönüştürülmesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Hükümet olarak bu alanda gelişme sağlayabilmek için çalışmalar ve projeler hazırlamakta olduğunu belirten Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, “Bu bilincin oluşmasının temelinde yine eğitim yatmaktadır.  Mesleki  eğitimler, bilgilerin güncellenmesine yönelik eğitimler, gelişen teknolojinin verimli kullanılabilmesi için eğitimler örnek olarak gösterilebilir” dedi.

“TOPLUMUMUZ DÖNÜŞÜMÜ BENİMSEYECEK ALTYAPIYA SAHİPTİR”

Kadınların iş hayatında olmasının önemli olduğunu, bundan daha önemlisinin ise kadınların karar alma mekanizmalarında yer almalarını ve iş hayatında kadın-erkek eşitliğini gerçek anlamda sağlamak olduğunu söyleyen Canaltay, “Çok tartışılmış olmasına rağmen kadın kotası da bu eşitliğe katkı sağlamak için düşünülmüş bir pozitif ayrımcılık olmuştur. Kadına karşı zihniyetin dönüşebilmesi ve kadının farkında olmadığı öz güveninin ortaya çıkarabilmesi süreci, gelişmiş ülkelerde bile hala tartışılmaktadır. Ancak bizim toplumumuz bu konuda duyarlı, eğitime önem veren bir toplumdur. Bu sebeple bu dönüşümü kısa sürede benimseyecek altyapıya sahiptir. Bizim amacımız projelerimizle kadınlarımızın ve dolayısıyla toplumumuzun üreten sürekli öğrenmeye açık bir toplum olmasına katkı sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Canaltay, Kıbrıs Türk Kadınının her alanda var olabileceğinin hatırlatılması ve çok uzun yıllardır kadınlar tarafından gösterilen bu başarının belgesel haline getirilmesinin kendisi için çok kıymetli olduğunu, kurumların ve sivil toplum örgütlerinin bu çalışmalar örnek almaları halinde toplumun ve kadınların yolunun açılacağını belirterek KKTC Telsim ve KÖDER’i yürekten kutladığını ifade etti.

TANPINAR: TOPLUMSAL BELLEĞE BÜYÜK KATKISI OLAN BİR PROJE

Gecede bir konuşma yapan KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar ise, Telsim olarak, içinde kadın olan her projede yer aldıklarını ve bundan büyük heyecan duyduklarını ifade ederek “Kadın Öyküleri Derneği ile gerçekleştirdiğimiz, hayata değer katan kadınlarımızın yaşam öykülerini içeren belgesel projesi, içinde kadın olmasının yanı sıra toplumsal belleğe büyük katkısı olan bir proje.” dedi.

Toplumsal belleğin, halkların gelecekleri ile ilgili ortak hedef belirleyebilmeleri açısından olmazsa olmaz bir koşul olduğunun altını çizen Tanpınar, “Bugün eğer toplumsal uzlaşı arıyorsak, toplumsal belleğe ihtiyacımız var. Toplumların ortak hedefe bakabilmesinin olmazsa olmaz koşulu, toplumsal belleğine sahip çıkması ve nesilden nesile aktarabilmesidir.” dedi.

Toplumsal belleğe sahip çıkmanın, seferberlik ölçüsünde ağırlık verilmesi gereken konuların başında olduğunu sözlerine ekleyen Tanpınar, özellikle bu konuda çalışmalar başlatan Kadın Öyküleri Derneği’ni yürekten tebrik etti.

Tanpınar, “Telsim olarak böylesi bir organizasyon ve projede yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu gerçekten büyük bir açlıktı. Az sonra izleyeceğimiz 3 belgesel, bu kadar zamandır neden biz bunları bilmiyorduk sorusunu da akıllara getirecektir. Bu değerleri ileriye taşımamız son derece önemli. “dedi.

EKİNGEN: ÜLKEMİZE DEĞER KATAN KADINLAR İÇİN YOLA ÇIKTIK

Kadın Öyküleri Derneği Başkanı Şenay Ekingen, Derneğin ülkemizdeki öncü kadınların kimlik ve değerlerine geçmişte nasıl sahip çıktıklarını sosyal, kültürel yaşamlarını belgeselleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Ekingen, KÖDER’in yeni bir sivil toplum örgüt olduğunu,21 Mart tarihinde Derneğin Yönetim Kurulu ve hedeflerinin belirlendiğini ve belgesel gösterim gecesinin ilk etkinlikleri olduğunu belirtti.

Dernekle ilgili bilgi veren Ekingen, ülkemizde değer yaratan kadınları tanıtacak belgeseller, sergiler ve kitaplar için büyük kuruluşlar, bankalar ve belediye başkanları ile iletişime geçilerek, destek arandığını anlattı.

Ekingen, Derneğin bu çağrısına ilk olumlu yanıtın Telsim’den geldiğini belirterek, bunu diğer kuruluşların takip ettiğini ifade etti. Ekingen, Derneğin ilk belgeselleri olan Özel Vassıf, Ayla Haşmet ve Ayla Halit Kazım belgesellerinin Teslim sponsorluğunda çekildiğini aktardı.

Ekingen, çekimi yapılan veya yapılmakta olan 8 belgesel olduğunu, yakın tarihte yayına çıkacak olan kitap serisinin birincisinin hazırlandığını,  öncü kadınların isimlerinin verileceği meydan, sokak, müze park gibi yerlerle ilgili çalışmaların sürdüğü bilgisini paylaştı. Ekingen, 13 Ekim 2021 tarihinde düzenlenecek olan Hayata Değer Katan Kadınlar Fotoğraf Sergisi’nin hazırlıklarının da devam ettiğini kaydetti.

“Mutluyuz ki bunları gerçekleştirmek için bize destek veren kurum ve kuruluşlarımız her geçen gün çoğalmaktadır” diyen Ekingen, Telsim ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Gecede büyük beğeni ile izlenen belgesellerin ardından Özel Vassıf, Ayla Haşmet ve ilk kadın milletvekili Ayla Halit Kazım adına gelini Şengül Öngen’e Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Eroğlu Canaltay ve KÖDER Başkanı Şenay Ekingen tarafından birer plaket takdim edildi. Plaket takdimi sırasında söz alan KKTC Telsim genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, hayatları belgeselleştirilen üç kadının isminin, Tarım ve Orman Bakanlığı KKTC Telsim ve Taşkent Doğa Parkı işbirliğinde oluşturulan “Telsim Ekoloji Ormanı”ndaki üç koruluğa verilerek ölümsüzleştirileceğini belirtti.

Print
Posted: Eyl 29, 2021,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: