Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay, kurucusu olduğu ve başkanlığını yaptığı Antik Mağusa Vakfı’nın himayelerinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TiKA) işbirliği ile İskele’de gerçekleştirilen Gelenekler Girişimcilikle Buluşuyor etkinliğinde yaptığı konuşmada, kooperatifçilikle girişimciliğin harmanlandığı söz konusu projenin kadın emeğinin ortaya konması için bir fırsat olduğunıu söyledi.
Bakan Canaltay, İskele Belediyesi’nin de ev sahipliğinde, İskele Bölgesindeki kadın girişimcilere yönelik düzenlenen destek programının tamamlanması nedeniyle düzenlenen sertifika törenine katılarak programa katılan kursiyerlere katılım belgelerini takdim etti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Canaltay, törende yaptığı konuşmasına, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Anavatan Türkiye’de 5 yıl önce gerçekleşmiş hain darbe kalkışmasını kınayarak başladı ve 15 Temmuz şehidi vatan evlatlarına Yüce Allah’tan rahmet diledi.
Müslüman Bosna halkının varoluş mücadelesi lideri, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in, “Zenginlik bir ülkeye ithal edilemez. Zenginlik ancak kendi çalışmamız üzerinden kendi içinizde yaratılabilir” Sözlerine atıfta bulunan Canaltay, İzzetbegoviç’in sözlerinin çıkılan yolun başlangıcı nityeliğinde olduğunu ifade etti.
“ÇIKTIĞIMIZ YOLDA PEK ÇOK AŞAMA KAYDETTİK”
“İki sene önce, kadın kooperatifçiliğiyle kadın girişimciliğini bir araya getirmek, geleneklerle girişimciliği buluşturmak amacıyla çıktığımız bu yolda pek çok aşama kaydettik. Pandemiyi hep birlikte yaşadık, turizm eksenli bir ekonomiden girişimcilik ekseni bir ekonomiye geçişi birlikte hayal edip gerçekleştirmeye başladık” diyen Canaltay, bu aşamaların tamamında Anavatan Türkiye’nin değerli desteğini TİKA’nın nezdinde hissettiklerini, Kıbrıs Türkü’nün milli davasından sonra kalkınma davasına desteğini asla esirgemeyen Anavatan Türkiye’ye şükranlarını sunarken TİKA yönetimine de projeye inandıkları için teşekkür etti.
Canaltay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugüne kadar kooperatifçilik ve girişimcilik birbirinden bağımsız olarak ele alındı. Bunlar olurken kadın emeğine karşı ayrı bir hassasiyet ortaya çıktı, nitekim her kadın hayatı boyunca bir anne, bir eş, bir kızkardeş, bir insan olarak emeğini acımayan, zor koşullarda kreatif çözümler sunan deneyimler edinmektedir. Bizler kooperatifçiliği kadın emeği ekseninde yeniden yorumlamak, kooperatifçiliğin dayanışma ruhuyla girişimciliğin bireysel yetenekleri ön plana çıkaran karakterini mecz etmek niyetindeyiz. Bu, hem siz değerli kadın girişimciler için yeni bir başlangıç, hem de girişimcilik odaklı bir ekonomik yapıya geçişte kadın emeğinin ortaya koyulması için bir fırsattır.”
Bakan Canaltay, konuşmasının sonunda projenin gerçekleştirilmesini sağlayan TİKA’ya, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’na ve girişimcilik eğitimlerini gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Burak Erkut’a teşekkür ederken, “‘Dilde, fikirde, işte birlik’ şiarıyla kendilerine yol gösteren İsmail Gaspıralı’nın yolunda, Anavatanımız Türkiye ile birlikte daha güzel yarınlara ilerleyeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.